Bodenpolitiker vill ”bredda demokratin” genom att blockera meningsmotståndare

 

Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i Bodens kommunalval. I de lokala ordningsföreskrifterna för Bodens kommun står reglerna för marknadsplatser med valstugor och hur de ska få placeras. Bosse Strömbäck från Vänsterpartiet tillhör den så kallade oppositionen i Boden, i och med att han inte tillhör den gamla Bodenkoalitionen med S, KD, MP och Norrbottens sjukvårdsparti.
— Jag har därför inte hört diskussionen i politikerrummet i stadshuset. Men det är väl klart att nazisterna har varit uppe på tapeten. Men vi vet ju vad som hände under första maj [Nordiska motståndsrörelsen höll en framgångsrik och uppskattad demonstration på arbetardagen] och de starka reaktionerna hos oss alla. Det är djupt olyckligt att kommunen nu ger dem en möjlighet att flytta fram positionerna ännu mer, säger Strömbäck till NSD.

Enligt NSD blev Strömbäck upprörd när han insåg att kommunen hade svarat ja till att erbjuda en valstugeplats på gågatan.

— Ja, det är en jätteviktig fråga. Här ska kommunledningen agera. KS-ordförande tar oerhört många beslut på delegation. Det hade inte varit ett dugg konstigt om han tagit det här beslutet också och ändrat ordningsföreskrifterna, säger Strömbäck.

— Man kan börja med ändra de lokala ordningsföreskrifter som vi själva bestämmer om så att bara fullmäktigepartier får ha valstugor. Då slipper man NMR där. Nu är istället Boden på allas läppar i hela Sverige och kommunen har sig själv att skylla, säger Strömbäck, som om han inte vill att Boden ska uppmärksammas av hela Sverige.

Inte på bekostnad av de andra partierna
NSD:s Lena Leffler frågar Inge Andersson, som tillhör det lokala partiet Bodenalternativet, om kommunpolitikerna borde ha ändrat ordningsföreskrifterna.

— Det kan man tycka [att man borde har gjort] för att slippa NMR, men då slipper man också Feministiskt parti och alla andra nya demokratiska partier som vill visa upp sig, säger Inge Andersson. Andersson anser att det är regeringen som måste ändra lagen för att bli kvitt NMR.

— Jag tycker inte att man ska ha ett regelverk som utesluter exempelvis Fi, säger Andersson.
En sådan regeländring hade också inneburit att Anderssons eget parti hade uteslutits.

— Ja, oss också. Det är att begränsa demokratin. Vi ska bredda den men inte ha rasister.

NSD föreslår Andersson att kommunen med Strömbäcks förslag hade kunnat ”komma undan” på ett ganska enkelt sätt för att slippa Nordiska motståndsrörelsens valstuga.

— Ja, man hade kunnat göra det, men jag tycker inte det, säger Inge Andersson.